Belofteboekjes voor Zorggroep Sint Maarten

Veelbelovend
Als zorggroep Sint Maarten werken we voor mensen met een zekere kwetsbaarheid. Onze zorg is daarbij volledig toegespitst op wat mensen nog wèl kunnen. Om dat te illustreren heeft elk van onze vestigingen een eigen belofte geformuleerd. Beloftes, die passen bij het dagelijks leven op die locatie en waar mensen zich thuis bij voelen.

Op basis van de belofte en kernwaarden van elke vestiging, schreef ik de teksten voor de brochures. Hieronder een paar fragmenten.

Locatie De Zonnestraal

Verwarmt het leven.
Wij geloven dat een beetje warmte een enorm verschil maakt. Dat oprechtheid in de houding van een ander essentieel is, vooral wanneer mensen kwetsbaarder worden.

puurheid – passie – prikkelen
Vanuit deze woorden delen wij ons leven. Wanneer het leven langzamer wordt, ontstaat er weer ruimte voor pure aandacht. Voor het luisteren naar een verhaal, zonder dat de gedachten wegvliegen. De rust om een ander echt te zien en te horen. Pure aandacht, waar een mens zich in koestert als in de warmte van de zon.
Warmte maakt een wereld van verschil, vooral wanneer het een vanzelfsprekendheid is. Wanneer respect en vriendelijkheid er gewoon bij horen in de omgang. Bij ons straalt die warmte af van de passie waarmee medewerkers hun vak uitoefenen. Van het contact tussen mensen, de gezamenlijke activiteiten en de energie van een nieuwe dag. Voor wie goed kijkt zijn er zoveel manieren om het leven te verwarmen!

Locatie Oldenhove/Sint Maartens Stede

Losser in ons leven.
Wij geloven in de kunst van het loslaten. In genieten van mooie herinneringen en leven voor wat we voor een ander kunnen betekenen.

nuchter – humor – historisch besef
Vanuit deze woorden delen wij ons leven. Iedereen heeft af en toe donkere dagen, maar met een gezonde dosis relativering hoeft niemand daaronder gebukt te gaan. Met humor en nuchterheid houden wij de zwaarte van het bestaan op afstand en leren we loslaten. Losser in het leven staan, zowel mentaal als fysiek.
We geloven in omzien naar elkaar, in de geest van de zusters die de basis legden voor ons werk. Naar hun voorbeeld willen we elke dag het leven van de mensen om ons heen veraangenamen. Met historisch besef en oog voor de toekomst doen we recht aan alle generaties die bij ons wonen of ons bezoeken. Samen staan we open voor wat elk mens heeft te bieden en staan we losser in ons leven.

Locatie Molenkamp

Jong van geest.
Wij geloven in de kracht van een soepele geest, ook als mensen kwetsbaarder worden. Er bestaat geen leeftijdsgrens voor vitaliteit of levenslust.

humor – slim – warmte
Vanuit deze woorden delen wij ons leven. Zonder een goede scheut (Twentse) humor wordt het maar een saaie boel, dus we ‘zeur’n graag ’n betje met mekaar’. Die luchtigheid in onze dagelijkse omgang zorgt voor een ontspannen sfeer. Mensen staan open voor de kleine geluksmomenten, zoals een frisse neus halen, een partijtje voetbal kijken of eens iets nieuws proberen waar een ander enthousiast over is.
We dragen bewoners een warm hart toe. Zij hebben het fundament gebouwd van de huidige maatschappij en verdienen onze liefde en respect. Daarbij kijken we graag welke bewoners of medewerkers een gedeelde passie of interesse hebben, om samen van te genieten. We richten de zorg slim in, maken tijd voor leuke dingen en houden elkaar jong van geest!

Locatie Mariënbosch

Laat je zien.
Wij geloven dat ieder mens gezien wil worden en zijn oneindig benieuwd naar de mensen die naast ons staan. Echt contact is moeilijk te beschrijven, maar eenvoudig te herkennen.

betrokkenheid – meedoen – zingeving & grutsk
Vanuit deze woorden delen wij ons leven. Betrokkenheid zit voor ons in een klein gebaar, de tijd nemen om een praatje te maken of een geïnteresseerde vraag te stellen. Een open vraag, zodat mensen alle ruimte krijgen om zichzelf te laten zien. Daarbij zijn we ook betrokken bij de dingen die bewoners graag doen en hun persoonlijke wensen van dag tot dag.

We staan voor inclusiviteit. Iedereen doet mee, ook als mensen kwetsbaarder worden. Er heerst een fijne sfeer van verbondenheid onder de mensen binnen en rondom onze locatie. We bieden bewoners alle gelegenheid om mensen op te zoeken, te ontvangen en bezig te blijven met hun interesses. Zingeving is voor ons een manier om te groeien. Om grutsk te zijn en dat te laten zien!

Locatie Fransiscus

De kunst van het leven.
Onze bewoners en medewerkers noemen zichzelf graag ‘kunstenaars van de beleving’. Bij ons mogen mensen anders zijn, zodat ze vooral helemaal zichzelf kunnen zijn.

eigenzinnigheid – respect – scherpte – nieuwsgierigheid – passie
Vanuit deze woorden delen wij ons leven. Onze mensen gaan volstrekt hun eigen gang en we staan in de wijde omgeving bekend om de reuring die we met elkaar creëren. We geloven in respect voor jezelf en de ander, zodat iedereen zonder voorbehoud zichzelf kan zijn. Daarbij delen we graag een sprankeling, controverse of stukje schoonheid, om nieuwe ervaringen en gesprekken aan te wakkeren.
De uiteenlopende passies van onze bewoners zijn een voedingsbodem voor nieuwe ontdekkingen. Voor een frisse kleur op het palet van dit kleurrijke bestaan. Nieuwsgierigheid zien wij als het teken dat er van binnen een vuurtje brandt. Het verlangen om te ontdekken wat er morgen weer kan gebeuren. Het is de brandstof voor ons levenswerk: de kunst van het leven.