Theater Sonnevanck seizoensboekje

Eigentijds muziektheater voor iedereen die jong (van geest) is. Zo maken we je wereld groter.

Welkom in het nieuwe huis van Sonnevanck. Het theater dat we maken is frisser, vernieuwender en betoverender dan ooit. Het theater waarin we werken – onze Enschedese thuisbasis – is vergroot en verrijkt met een prachtige foyer. Lees over de nieuwe wind die door onze kleedkamers waait. De nieuwe verhalen, die kinderen als vanouds boeien. En onze samenwerkingen in Arnhem, Rotterdam, Duitsland, maar ook dichter bij huis.

Hightech Kerstklassieker
Sonnevanck is één van de negen gezelschappen die subsidie krijgen vanuit het Rijk, om jeugdtheater te maken. Dat is een bijzondere status. We willen dan ook elke dag zoveel mogelijk kinderen van onze voorstellingen laten genieten.
Even bijzonder is het feit dat we ons publiek altijd muzíektheater voorschotelen. In al onze verhalen wordt volop gezongen en gemusiceerd; door professionals, maar vaak ook door de kleuters, kinderen of jongeren in de zaal. Want interactief theater maakt een voorstelling nog meer tot een belevenis. Evenals digitaal theater, waar we deze Kerst in Rotterdam mee uitpakken in de Dickens klassieker ‘A Christmas Carol’. Zo combineren we eeuwenoude sprookjes met eigentijdse middelen.

Ver geleden en lang hiervandaan
We zoeken naar Duizend-en-één vertellingen over de hele wereld, als afspiegeling van onze multiculturele samenleving. We maken fonkelnieuwe composities met het beste uit binnen- en buitenland. In Turkije vonden we de magie van een sprookje dat zich ‘ver geleden en lang hiervandaan’ afspeelt.
We halen talenten van de muziektheateropleiding ArtEZ Arnhem binnen, om hun eigen voorstelling echt vorm te geven. We creëren samen met onze lokale partners: de Stadsschouwburg, Nationale Reisopera, ArtEZ Conservatorium en de MuziekTheaterWerkplaats, die jonge componisten en librettisten de mogelijkheid biedt hun carrière onder professionele begeleiding een vliegende start te geven.
Maar vooral maken we voorstellingen. Voor een geboeid publiek, vanaf vier jaar. Dat betekent dat we meestal de beste toeschouwers hebben, die een theatermaker zich kan wensen: meedogenloos eerlijke kinderen.

In deze brochure leest u meer over ons muziektheater en hoe onze bijzondere producties tot stand komen.

Voorstellingen

Woestijnwind (6+)
‘Het is muisstil. Een wind steekt op. Zangeres Esra Dalfidan komt op en begint Turkse woorden te zingen. In de hele zaal klinkt een gefluisterd ‘Wat zegt ze?’ en Turkse kinderen vertalen voor hun Nederlandse vriendjes. Onze samenleving kent veel culturen en Sonnevanck zet hun verhalen op de planken. Verhalen die van ver lijken te komen, maar voor ons publiek meteen vertrouwd zijn.

Gewoon gewoon bestaat gewoon niet
Zoals dit Turkse sprookje over twee nichtjes. Het ene meisje is haast bovennatuurlijk mooi en begaafd. Haar nichtje niet, die is gewoon. Wat doe je als je gewoon gewoon bent? Of is eigenlijk elk mens bijzonder?
Tijdens de voorstelling bespeelt Sarah Jeffery acht verschillende fluiten, van blokfluit-klein, tot groter dan zijzelf. Acteur Maarten Hutten neemt de rollen van vader, herder en verteller op zich, en is bovendien meesterlijk in zijn vertolking van de jaloerse tante. In hoog tempo en met het grootste gemak wisselt hij zijn personages af.

Uit volle borst
En dan barst aan het einde het bruiloftslied los. Als we Woestijnwind voor een schoolklas opvoeren, zingen zij uit volle borst mee. Het lied wordt ingestudeerd met de leerkracht en is een waar feest. Want iedereen die dit hoort weet: het leven is een feest als jij kunt zijn wie je bent!

Reprise: De wolf en de 7 geitjes (5+)
Een verschrikkelijk spannend verhaal, dat wegens groot succes is verlengd. De Wolf, de moeder en alle 7 geitjes die actrice Fanny Alofs neerzet, zijn niet aan te slepen. Deze voorstelling houdt kleuters ademloos geboeid. En als het bijna té spannend wordt, kunnen ze gelukkig zelf meezingen. Zo helpen ze om de griezelige Wolf te verjagen. De liedjes oefenden ze in de klas, of tijdens een workshop voorafgaand aan de voorstelling, (onder begeleiding van een educatief medewerker van Sonnevanck).

Aardige slechterik
Fanny Alofs: ‘Bij Walt Disney heeft de held grote, lieve ogen en de boosdoener een valse lach. Sonnevanck maakt goed en kwaad niet zo eenvoudig. Want in het echte leven wapperen de wolven, heksen en monsters ook niet met een zwarte doodskopvlag, waaraan je ze meteen herkent. Bij Sonnevanck zijn de slechteriken zoals ze zijn: verleidelijk en daardoor nog veel gevaarlijker.’

A Christmas Carol, een wintervertelling (6+)
Het verhaal van de eenzame vrek Scrooge. Een bekende Dickens klassieker voor elke volwassene, maar een compleet nieuwe ervaring in de ogen van een kind. Helemaal in deze uitvoering van Sonnevanck. Theater meets digitale liveprojecties en dat levert een bijzondere toneelervaring op. De muzikanten die Scrooge komen kwellen als de drie Kerstgeesten, filmen zichzelf on stage en verschijnen levensgroot op het scherm. Waar ze op een doodsbange Scrooge neerkijken.

Een coproductie met De Doelen
Sonnevanck brengt A Christmas Carol in concertgebouw De Doelen, Rotterdam. Rond Kerstmis 2010 staan we er tweeëntwintig keer. Toneel op een concertpodium; dat is de nieuwe traditie van De Doelen. Zo laten ze hun toekomstige publiek al op jonge leeftijd beleven wat muziek allemaal met je doet. En de combinatie jeugd, muziek en theater is bij uitstek de kracht van Sonnevanck!

Lage instincten
Er zit een Scrooge in ons allemaal. Macht, hebzucht, niets menselijks is ons vreemd en dat begint al op jonge leeftijd. Toch is A Christmas Carol in de Sonnevanck-uitvoering een voorstelling om heel hard bij te lachen. Om de oude vrek op het podium, om de herkenning en dus eigenlijk om jezelf. Humor, spannende projecties en meeslepende muziek. Dat maakt de Kerst dit jaar tot een waar sprookje.

Groot aantal kandidaatjes voor Tiny Tim
Voor de rol van Tiny Tim gingen Sonnevanck en De Doelen op zoek naar de meest geschikte jonge acteur. Op 25 oktober stonden dertig kandidaatjes van Jeugdtheaterschool Hofplein hun mannetje tijdens de audities. Uiteindelijk mogen Tim, Jonathan, Twan en Tiamo beurtelings de rol van het zieke zoontje Tiny Tim spelen.

Lucky Track (brug- en tweedeklassers)
Een voorstelling voor jongeren, die hun eerste stappen zetten op weg naar volwassenheid. Drie mannen – de bandleden Robinson, Freitag en Caruso – voeren een muzikale strijd om de beste te zijn. Maar wat is hun Lucky Track? In welk nummer komen ze als beste uit de verf? Ze zoeken ernaar in een opzwepend muziekspektakel vol jazzy Fast Funk, ongein en uitsloverij. Drie echte mannen, die heel veel van zichzelf laten zien.

Speel jezelf
Uit de vriendschappelijke strijd blijkt hoe hard de drie elkaar nodig hebben. En ook al kan er steeds maar één de beste zijn, de andere twee geven niet op en willen steeds de volgende track winnen. De voorstelling is speciaal voor de muzikanten geschreven, die voor het eerst ook gaan acteren. Alle drie spelen ze zichzelf!

Opdrachtgever: Theater Sonnevanck
Soort tekst: Intro en voorstellingen
Medium: Seizoensboekje