Eindejaarsboek 40 jaar SOV

SOV sluit al veertig jaren af met een eigengemaakt eindejaarsgeschenk aan relaties. Ter ere van dit jubileum gaven ze een prachtig boekje uit; een overzicht van vier decennia originaliteit, campagnes, humor en hard werken.
Ik mocht de teksten voor mijn rekening nemen, in nauwe samenwerking met twee generaties van Studio Oude Vrielink (SOV): Adri en Merijn. Hieronder een bloemlezing.

1973

Oliebol
Het begint in mei 1973, met Adri Oude Vrielink op een slaapkamer in Glanerbrug. Kort daarop bouwt de familie een studio achterin de tuin, compleet met donkere kamer en werkplaats. Zodra het pandje staat komt Geert Veldhuis in dienst als werktekenaar.
In november ziet Merijn Oude Vrielink het levenslicht. Als zijn moeder Jannie weer uit werken gaat, staat de kinderwagen bij pa in de studio. Midden tussen de uitingen voor mooie klanten. We werken vanaf dag één voor grote en kleine namen.

De oliecrisis inspireert tot een zelfgebakken en –gegoten eindejaarspresentje: een oliebol in giethars.

1987

ART pour DART
Zes jaar na de eerste verbouwing is het alweer tijd voor een forse uitbreiding, maar dat is niet de enige mijlpaal. We restylen het logo tot een grafische weergave van de letters SOV. In dit frisse beeldmerk komen alle vormen die een ontwerper kan gebruiken aan bod: de cirkel, het vierkant, de driehoek en een vrije vorm. De studio transformeert zo langzamerhand in een prijswinnend fullservice reclamebureau: de Stichting Jaarprijzen Personeelsadvertenties bekroont onze advertentie voor de TU Eindhoven.

We schieten op alle fronten raak, dus eindigen we het jaar met een dartbord en bijbehorende pijltjes in onze nieuwe huisstijlkleuren. ART pour DART blijkt een toepasselijke, maar ook wat chique naam voor een spel waarvan de pijltjes onderweg hun staart verliezen. Maar wat zien ze er mooi uit in het doosje J.

1992

Kloot
Meer collega’s, meer klanten, meer mooie opdrachten, maar minder ruimte beschikbaar. De laatste verbouwing dateert ook alweer van vier jaar geleden, dus het wordt hoog tijd. We breiden uit met een nieuwe spreekkamer, toiletgroep, afdeling Traffic en een magazijn.
Revolutionair is de aanleg van ons eerste netwerk; een dwergnetwerk volgens huidige maatstaven dat bestaat uit drie Apple Macintosh computers. Dat het niet bij deze drie zal blijven is meteen duidelijk en er gaan al stemmen op voor een systeembeheerder.

Aan het einde van het jaar kunnen onze relaties een origineel Twente presentje in hun zak steken: de kloot. Exclusief te gebruiken op de velden en wegen van ons prachtige buitengebied. We sturen er ook nog een setje spelregels bij mee. Zou dat de hoge portokosten verklaren?

2002

Doorschuiven
Een spelletje durven we het niet te noemen, deze verslavende hersenkraker ‘Doorschuiven naar 2013’. Het is een doosje vol blokjes met één leeg vakje, zodat er ruimte is om te schuiven. En te passen, plannen en meten, totdat de blokjes vanuit de beginpositie naar de eindpositie zijn gemanoeuvreerd. Acht tergende variaties lang. De opbeurende Nieuwjaarsverwachting van SOV maakt veel goed: op naar een jaar vol geluk, vrede en voorspoed. Ook al moet daarvoor het ‘spelletje’ met een boog uit het raam.

2012

Trots op z’n Twents
De spelletjes zijn op. Maar de enthousiastelingen en mierenneukers erachter staan klaar voor nog eens veertig jaar. We trappen goed af in 2012 met het winnen van grote pitches, het lanceren van de nieuwe SOV site en het aantrekken van Robert Oltmans als cliënt services director. Robert gaat SOV naar de toekomst leiden, samen met Merijn en hun dertig collega’s. Onze nieuwe site blijkt een pitch-magnet en we bedenken mooie dingen voor brand building, corporate identity, interactieve media en verpakkingen.

SOV is een ontwikkellab voor succesvolle bedrijven. Zo komen de oprichters van onder andere Artica, Morskieft Ontwerpers, Zone2design en Inc. Merkbeleving hier vandaan. Dat belooft wat voor onze prachtige creatieven, trafficwonders, financiële kunners, stagiairs en leerwerkers. Bedankt Aloys, Angelique, Anita, Arno, Carmen, Cas, Chris, Dennis, Elly, Eric, Felix, Ferdi, Gerard, Gerlin, Gert, Hans, Ingrid, Jacqueline, Jannie, Johan, Jos, Kristel, Marc, Merijn, Moniek, Nieneke, Robert, Sander, Sandra, Vera en Vredo. We zijn trots op jullie.