Schrijven voor boeken

Een jubileum, internationaal evenement of ministerieel verslag. Allemaal goede aanleidingen voor een boek. Woordhuis schreef teksten voor hele verschillende boeken.

Research en interviews
Schrijven is bij zo’n project vaak het eindstation. Daar gaat een hoop aan vooraf, zoals onderzoekswerk, interviewen en redactievergade-ringen. Ik vind het spannende klussen, waar altijd een mooi resultaat uit rolt.

De tekst van een boek
Elk boekenproject vraagt om een andere aanpak. Hieronder kunt u doorklikken om te lezen over ‘the making of’ deze boeken.

Hebt u een schrijfklus? Neem dan contact op.

Jeugdtheater Sonnevanck

Opdrachtgever:
Theater Sonnevanck

Seizoensboekje over het theater en de voorstellingen die het gezelschap gaat brengen. Theater Sonnevanck maakt producties voor kinderen en jongeren met volwassen thematiek. Dit boekje vertelt iets over hoe ze dat doen en over wat er de komende tijd op de rol staat.

40 x de beste wensen

Opdrachtgever:
SOV concept en vormgeving

Eindejaarsboek aan de hand van ’40x de beste wensen’ en 40 zelfgemaakte eindejaarsspelletjes. Adri en Merijn Oude Vrielink brachten een paar grote dozen vol spelletjes langs, en gaven hun input van 1973 tot nu. Ik kreeg de vrije hand in het herschrijven met als richtlijn: ‘Het waren spannende jaren, dus maak maar een spannend boek’.

Karakter

Opdrachtgevers:
Bouwonderneming Oude Wolbers BV
TerZake reclame communicatie internet

Jubileumboek over 75 jaar Oude Wolbers (landelijke bouwonderneming). Het verhaal bestaat uit veel foto’s, bijschriften en korte alinea’s over de geschiedenis. Het mooiste zijn de anekdotes ‘Uit de oude doos’. Humoristische verhalen, verteld in dialect en vertaald naar het Nederlands zonder de clou te verliezen.

100 jaar jachtopzichters

Opdrachtgever:
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVvN)

De KNVvN bestaat een eeuw. Bijna alle leden zijn jachtopzichters in dienst van de adel of – in latere jaren – natuurorganisaties. Jachttoezicht blijft omstreden in Nederland, maar dit boek vertelt een prachtig verhaal over het nut, de noodzaak en historie van het vak.

Het geheim van een open keuken

Opdrachtgever:
Woningcorporatie De Woonplaats

Jaarverslag van woningcorporatie De Woonplaats (Oost-Nederland). Deze lap tekst moest duidelijk en leesbaar herschreven worden. De redactionele input kwam uit alle hoeken van de organisatie. Het eigenlijke verslag is afgewisseld met luchtige succesrecepten en smaakvolle interviews.

WAP! (WijkActiePlan)

Opdrachtgever:
Gemeente Enschede

Boekwerk over de ontwikkelingen in de veertig ‘Vogelaarwijken’. Elke stad moest teksten aanleveren volgens een vast stramien. De gemeente Enschede nam daarbinnen de vrijheid om vier uiteenlopende betrokkenen aan het woord te laten. Geschreven met het doel om een minister te boeien die nog 39 verhalen moet lezen.

Twentse Zakenvrouwen

Opdrachtgever:
Wegener Nieuwsmedia BV

Wie zijn de succesvolle vrouwen van Twente? Dit boek beschrijft ruim veertig ondernemende dames en hun bedrijf. Niet wat ze doen of wie hun klanten zijn. Maar wat zij verwachten van het leven en hoe ze dat gaan bereiken. Teksten en foto’s laten een hele andere kant zien van deze regionaal bekende zakenvrouwen.

Glasrijk Tubbergen

Opdrachtgever:
Stichting Glasrijk Tubbergen

Glasrijk Tubbergen is het grootste glaskunstevenement van Europa. Jaarlijks komen er tienduizenden bezoekers op af. De kunst is veelzeggend en het boek vertelt iets over de kunstenaars. Korte teksten in een precies afgepaste hoeveelheid woorden. De essentie van een persoon en zijn of haar werk.